Най-много са сигналите в АПИ за третокласни и общински  Искания за ремонти

...
Най-много са сигналите в АПИ за третокласни и общински  Искания за ремонти
Коментари Харесай

Хората поискаха ремонт на магистрали и още 657 пътища

Най-много са сигналите в АПИ за третокласни и общински 
Искания за поправки на общо 667 пътища в страната са получени в пътната организация до 15 октомври, когато бе крайният период за предоставяне на оферти. Част от тях ще влязат в ремонтната стратегия за 2023 година, оповестиха от АПИ.

Това е към два и половина пъти повече от опциите на пътната организация съгласно бюджета, с който разполагаше за тази година.

Хората не са уточнявали от къде до къде съответният път би трябвало да се ремонтира, по тази причина към този момент не може да се каже какъв брой километра желаят да бъдат актуализирани. Те просто са посочвали пътища сред избрани обитаеми места, обясниха от пътната организация.

10 от сигналите за неприятно положение се отнасят за автомагистрали, което на процедура обгръща всички аутобани у нас. Повечето са за “Тракия ”, която в избрани сектори е освен в неприятно положение, само че е и рискова за придвижване с високи скорости.

Такива са да вземем за пример и големи дистанции сред Пловдив и отбивката за Стара Загора, както и сред Пазарджик и Пловдив. На доста места там придвижването е лимитирано до 90 км в час, само че най-често жителите са алармирали за неприятно положение на настилката сред София и Пловдив.

Най-много оферти обаче има за третокласни пътища, които нормално свързват посред им дребни обитаеми места и постоянно не се ремонтират с десетилетия

Точно те през последните години се употребяват все по-често. От една страна, товарните превозвачи ги избират, тъй като за тях не заплащат толтакси, от друга, останалите пътища се затварят за поправки и придвижването се пренасочва към третокласните.

Предложенията за ремонт на второкласни пътища са 99, а за първокласни - 69. Точно те обаче имат най-големи шансове да бъдат включени в ремонтната стратегия за следващата година, тъй като поемат огромен трафик.

174 от всички оферти от жители се отнасят не до републикански, а до общински пътища, които не са в пълномощията на пътната организация.

Малка част от предложенията са за пътища, които по този начин или другояче към този момент са включени в ремонтна стратегия и даже сега текат процедури за избор на компании реализатори. Такъв е да вземем за пример първокласният път Вакарел - Ихтиман, който е паралелен на “Тракия ” и доста постоянно се употребява от тирове.

В момента АПИ приготвя социална поръчка за планиране на ремонтни работи по него.

Хората предложили ремонт и на пътя Лом - Козлодуй. За там към този момент са оповестени публични поръчки за правене на механически план, само че не за целия, а единствено за обособени елементи.

Същото се отнася и за подбалканския път сред Долни Богров и Пирдоп, както и за пътя сред Самоков и София - те са натоварени и в доста неприятно положение, само че най-вероятно няма да се ремонтират напълно, а единствено там, където е най-наложително.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР